Om

Bloggen

Sedan utbredningen av varroakvalstret kämpar biodlarna runt om i landet för binas överlevnad. En stategi för att lösa problemen är att avla fram en varroaresistent ”superbi”. Aktuell forskning visar dock att biodlarens metoder själva bidra till binas låga tolerans mot varroa. Superbiodlarna är en populärvetenskaplig blogg baserad på forskningsresultat om hur biodlaren kan förbättra situationen genom att anpassa sina metoder och på så sätt själv bli en ”superbiodlare”.

Skribenten


Hannes Bonhoff upptäckte sitt intresse för den rogivande och smakrika biodlingen när han ärvde ett gäng bisamhällen från sin far för några år sedan. Farsans drift att utveckla och optimera redskapen och metoderna gav han också vidare till Hannes. Med en bakgrund som doktorerat forskare dröjde det inte länge tills Hannes började läsa vetenskapliga artiklar om sammanhangen i bigården. På denna blogg skriver han hur biodlingen kan anpassas till nya rön från vetenskapen.

Min biodling

Lanbruksnytt gjorde en reportage om att ha bisamhällen mer för pollineringens och binas skull än för honungens, och på samma gång hjälpa bin att bli friskare och motståndskraftigare. Inslaget går att se på Lantbruksnytt.com, här.

Lantbruksnytt TV 2019-09-08
Lantbruksnytt TV 2019-09-08

I tidningen Hemslöjd skriver författaren Lotte Möller om ”den nya motståndsrörelsen”, hur bikupor skulle se ut ”om biet själv får välja”. Utgåvan ”Blommor och bin” (Nr3 2019) finns att köpa på tidningens hemsida, här. Just nu finns den även att läsa online, här.

Tidningen Hemslöjd Nr3 2019 sida 43

SVT hakade på när Lotte var på besök för att se hur jag bygger konsekvent bivänliga kupor. Inslaget sändes på SVT i programmet Sverige!.

Hallands tidning VAMÉ skriver i utgåva Nr2 2019 om mitt arbete att gynna en population av vilda bisamhällen i Halmstad. Artikeln finns att läsa online här.

Tidningen VAMÉ Nr2 2019 sida 16

Här finns en liten film om arbetet för de vilda bisamhällena:

Nordegren & Epstein i P1 intervjuade mig om bina och inslaget går att lyssna på från minut 15, här. Det blev mer en diskussion om hur vi kan rädda bina vilket jag hade skrivit en debattartikel om i Dagens ETC, här.

P4 Halland intervjuade mig om en svärm från ett av de vilda bisamhällena i Halmstad och inslaget går att lyssna på här. Tyvärr blev det otroliga missförstånd och påståenden från olika sidor.